Menu Close

Joker

No hi ha dubte que el que han fet amb la pel·lícula ‘The Joker’ és una maniobra de prestidigitació truhanesca. No hi ha dubte que aquesta reinterpretació només ha agafat el nom (amb els seus followers) l’atmosfera i l’univers: els elements més senzills de reproduïr tenint en compte que el personatge prové del còmic, gènere que, tots sabem, és estrictament gràfic (em pregunto si podríem fer una analogia amb els termes “copia i pega”). No obstant això tota aparença de conservar una essència queda dinamitada quan el guió, abandonant la profunda i irreductible oposició que confronta dues psicologies rivals, confon, de manera infantil, l’origen amb la causa. És així com se’ns presenta a Batman i al Joker lliscant-se per una trama que emfatitza que els problemes d’autoestima són significatius (com si adolescents d’institut es tractés), reduint la fosca tensió de l’enfrontament de dues subjectivitats en pugna, destinades a una lluita a mort, a una mera successió de greuges personals. Batman i el Joker, segons la meva opinió, encarnen tots dos personalitats arquetípiques, hist rica i socialment definides, entre moltes altres. Un representa el compromís amb l’ordre dins del caos. L’altre, la constant filtració del caos en un món que desitja desesperadament ordre!

Simbolitzen, eternament units (com a exemple, la gastada figura de “les dues cares d’una mateixa moneda”) la batalla entre dos ‘cosmos’ simbi tics, dues formes antitètiques d’acció-pensament, antag niques en conformar l’ordre del món, i que, per la seva qualitat de contràries es defineixen mútuament: són qui són perquè no són l’altre. Per aix ,! que dolorós resulta veure una pel·lícula que ens escamoteja l’odi ideol gic, aquell que és guiat per una freda i dura reflexió, sostingut per una pura raó de subsistència, que s’abstreu d’alimentar-se de les petites misèries quotidianes i que, en el seu lloc, ens cola el cop baix del recurs a l’emoció fàcil, l’apel·lació primària al sentiment obligat de sentir llàstima per qui sofreix. A partir d’aquí, tot l’argument és arrossegat pel motor cridaner de l’empatia, amb l’impacte de la qual se substitueix la complexitat dramàtica. Ho tenim clar: el Joker és un vilà perquè va sofrir de petit…i a més, era pobre. Un espectador assedegat de presenciar una contesa èpica per un objectiu transcendent, és a dir, per un resultat que dirigeixi l’ordre del món en una direcció o una altra, se sentirà aquí impacient i frustrat, a tal punt arriba la intenció dels autors del film obstinats a saturar la trama amb una successió interminable de llocs comuns i d’actes, no per molt violents, menys vacus!

A l’obvietat narrativa, s’agrega el plus del discurs literal (els reiterats sermons que Arthur Flake dispara abans de l’acte criminal) que remata la persistent operació de l’atac emocional que sofreix l’espectador. Aquí, l’error: si el Joker és una figura arrossegada al terreny de l’antisocial radical (‘Només vull veure el món cremar’), no és acceptable que s’injectin grans dosis d’autocompassió verbal, i que aix desemboqui en la identificació popular (ergo, ‘la revolució dels pallassos’): les accions de la massa fictícia atorguen validesa a aquest ‘Joker’ a ulls de la massa real. Així és com els guionistes solen donar-se la raó a ells mateixos!

Se’ns indueix així a la simplificació total, la unió mecànica de causa-efecte, una imatge en què la mescla de pobresa, violència i bogeria està empaquetada i llista per a ser consumida com “l’origen del mal” (concepte que, tot sigui dit, porta circulant des dels primers noirs americans dels cinquanta, i que col·loca aquesta peça en una posició molt llunyana a la seva pretensió ‘revolucionària’). El film ens condueix de la mà a la! c moda i trivial conclusió que els dolents no són tan dolents ni els bons, tan bons.

Related Posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable A Contraplano.
  • Finalidad  Moderar los comentarios. Responder las consultas.
  • Legitimación Tu consentimiento.
  • Destinatarios  Lucusvirtual.
  • Derechos Acceder, rectificar y suprimir los datos.

error: Contingut protegit | Contenido protegido | Content is protected
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad